Highlights, Balayage, ombre, bronde, babylights, dip dye! Duizelt het jou ook na al deze termen? Ze hebben allemaal met subtiel verschil tussen licht en donker te maken en zorgen voor diepte in het haar, maar wat is nou precies wat is? Er zijn de laatste periode zoveel nieuwe kleurtechnieken bijgekomen dat wij topstylist Seky vroegen dit te verduidelijken én zijn beste tips hierover te geven.

Highlights
Highlights en lowlights worden aangebracht vanaf de hoofdhuid tot in de punten. Vaak word deze behandeling uitgevoerd met (aluminium)folie. Als je iets vanaf de hoofdhuid kleurt betekent dat, dat je na een aantal weken een verschil gaat zien tussen het nieuw gegroeide haar in eigen kleur en de highlights. Doordat het plukjes zijn en je niet helemaal geverfd bent, heb je er nog je eigen kleur tussen zitten, waardoor dit heel mooi overloopt. De manier van inzetten is wel heel belangrijk, maar daar kom ik later in dit artikel nog op terug.

Balayage

Balayage
Deze techniek is nu heel erg populair. Het resultaat lijkt eigenlijk enorm op een ombre, maar het is allemaal nét even anders.

Eerst even iets recht zetten; balayage is de naam van de techniek, niet van het resultaat. Bij balayage worden er vegen door de lengtes van het haar gemaakt. Hierbij wordt de aanzet donkerder gehouden en de punten worden lichter gemaakt. Natuurlijk kun je hierbij altijd een aantal plukken dichter tegen de aanzet zetten.
Balayage wordt zonder folies aangebracht, waardoor de kleur soms wel drie tinten donkerder is dan met. Het voordeel aan zonder folies ontkleuren is dat het minder schadelijk is; door de folies broeit het ontkleuringsproduct namelijk in het haar. Hierdoor wordt de kleur met folies dus vaak lichter. Je kunt ook lichter met balayage worden, hiervoor moet je behandeling 2/3 keer herhalen. Balayage is dus heel goed geschikt voor dames die een natuurlijk resultaat willen, maar dan nét iets lichter.
Heb je juist al lichte punten? Dan kun je de aanzet van je haar donkerder laten maken voor het balayage effect.

Balayage

Het verschil tussen highlights en balayage
Het verschil tussen highlights en balayage is de de manier van aanbrengen (met en zonder folies), de sterkte van het ontkleuren (highlights kunnen lichter dooro de folies) én highlights worden vanaf de hoofdhuid gezet, terwijl balayage begint vanaf 5cm of verder vanaf de aanzet.

Ombre

Bronde 

Alle termen uitgelegd
Naast highlights en balayage kennen we natuurlijk ook nog ombre, bronde, dip die en babylights:
Balayage = 40/50% lichte kleur en de rest basiskleur. Natuurlijk kun je ook meer een lichte kleur inzetten, maar dat is officieel niet het beoogde resultaat.
Ombre = Ombre daarentegen gaat juist om veel licht. 60/70% lichte punten met een klein deel eigen haarkleur op de aanzet en een klein beetje in de punten voor een natuurlijke vervaging.
Bronde = eigenlijk het tegenovergestelde van de ombre. Hierbij gaat het om een donkere kleur en maak je een klein percentage licht. Het mooie aan deze techniek is dat je werkt met meerdere kleuren bruin.
Dip dye = Dip dye is de aanzet 100% donker en de punten 100% licht met een mooie vervaging. Dit vind ik persoonlijk veel te onnatuurlijk en raad ik zelden aan. Een ombre of balayage is vele malen mooier.
Babylights = Babylights zijn een aantal lichtere plukken aan de voorkant met een zachte overloop naar achteren. De plukjes aan de voorkant worden vanaf de hoofdhuid ingezet en hoe verder we naar de kruin werken, hoe meer uitgroei we laten zitten. Leuk voor dames die eigenlijk alleen in het gezicht wat meer licht en beweging willen. REDKEN heeft hier net een nieuwe Blonde Idol kleuren en technieken voor die we in onze salons aanbieden.

Babylights

Dip dye

Highlights, de manier van zetten
De manier van zetten is heel bepalend voor het resultaat, maar als klant weer je vaak niet eens wat allemaal mogelijk is. Hier kun je op letten:

1: De hoeveelheid highlight is bepalend.
Bij Rob Peetoom werken we met gedeeltes van het hoofd. Je kunt een vierde, een halve, driekwart of een hele highlight kiezen.

¼ highlight
Een kwart highlight gaat om ongeveer tien folies in de scheiding en twee aan weerszijden.
Met deze techniek hou je het meeste haar in de basiskleur die je hebt en geef je het haar net wat speling bovenop. Ook wordt deze hoeveelheid vaak gebruikt om een driekwart of hele highlight na ongeveer vijf weken een klein beetje bij te werken.

½ highlight
Bij een halve highlight gaan we tot de kruin en ontkleuren we weerszijden tot de oren met folies met in totaal 20 tot 25 folies.
Mika: “Dit vind ik zelf sowieso een betere optie dan een kwart, omdat je hier meerdere folies kunt gebruiken en kunt doorwerken tot de kruin. Alles wat je bij iemand ziet, wordt hierdoor gehighlighted.”

¾ highlight
Bij een driekwart highlight nemen we het achterhoofd ook mee. Mika: “Dit is mijn favoriet en de meest voorkomende bij mijn klanten. Als de wind in je haren waait, heb je altijd alles mooi bijgewerkt. Natuurlijk kun je een keer een halve highlight tussendoor doen, maar een driekwart is altijd mooier.”

1/1 highlight
Bij een hele HL nemen we ook het nekje mee, voor dames die het vaak vast doen is dit een mooie optie. Ook word je met deze behandeling all over het blondst omdat je het hele hoofd mee neemt in de highlight.

Highlights

 

Ben jij enthousiast geworden? Maak dan direct online een afspraak in één van onze salons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: